Žiga verí, že presadí nový zákon o odpadoch

04.01.2013 Bratislava

Bratislava 4. januára (TASR) - Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) je presvedčený, že sa mu podarí presadiť tento rok nový zákon o odpadoch. Jeho ambíciou je v prvom polroku pripraviť legislatívny zámer a do konca roka aj paragrafové znenie.

"Budeme motivovať ľudí k tomu, aby sa odpad neskládkoval, ale aby bol inak a lepšie zhodnotený s tým, že, samozrejme, aj ľudia si budú musieť zvážiť, či budú separovať, lebo keď nebudú, bude to pre nich drahšie," povedal v rozhovore pre TASR.

Poukázal, že vyspelé európske krajiny v súčasnosti odpad separujú a recyklujú. "Len na Slovensku sme takí bohatí, že to nepotrebujeme robiť, tak to je pre mňa nepochopiteľné. Spoločnosť je dosť vyspelá na to, aby to vedela pochopiť," skonštatoval s tým, že napriek tomu sa väčšina odpadov stále skládkuje. Trend v Európskej únii je pritom opačný, a to ukladať na skládky minimum odpadov. Šéf envirorezortu preto avizuje, že kto nebude separovať, ten si za odpad priplatí.

Žiga nemá obavy, že sa norma nepresadí

Minister Žiga sa neobáva, že by sa novú právnu normu, ktorá má priniesť výrazné zmeny do fungovania odpadového hospodárstva na Slovensku, nepodarilo presadiť pre rôzne lobistické skupiny. "Odborníci hovoria, že v rámci odpadov sa točí ročne okolo 800 miliónov eur, samozrejme, to znamená, že sa tam točia aj lobistické skupiny a je to zaujímavý priestor pre podnikateľské prostredie. Práve preto sme vytvorili pracovnú skupinu, ktorá už aj funguje, aby boli zastúpené záujmy každého, koho sa to týka," priblížil.

V spomínanej skupine majú miesto podnikatelia, samosprávy, zástupcovia odpadového hospodárstva a odborníci z ministerstva. "Má vytvoriť takú právnu normu, ktorá bude moderná, konštruktívna a bude zabezpečovať to, čo od nás Európska únia, ale aj spoločnosť vyžaduje," uzavrel s tým, že výsledok bude určite kompromisom.
 

Vyberte región